Tuurintie 660
63610 TUURI
Avoinna: Ma-Pe: 8.00 - 16.00
Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Latenkone Oy on Etelä-Pohjanmaalla, Tuurin kylässä sijaitseva konealan yritys.

Toimialamme on käytettyjen maanrakennus- ja nostokoneiden maahantuonti, huolto sekä myynti. Asiantunteva huoltohenkilöstömme kunnostaa ja huoltaa maahantuodut koneet perusteellisen kuntotarkastuksen jälkeen. Huollon päätoiminnot ovat kuntotarkastus, puutteiden ja epäkohtien korjaus, maalaus, yleinen siistiminen, määräaikaishuolto sekä lisävarustelu asiakkaan tarpeen mukaan. Meille on kunnia-asia luovuttaa asiakkaalle siisti, huollettu ja toimintavarma työkone, oli se sitten kurottaja, henkilönostin, kaivinkone tai pyöräkuormaaja.

Kasvavana osa-alueena on myös maanrakennuskoneiden lisälaitteiden suunnittelu, valmistuttaminen ja myynti. Lisälaitemyynnin päätuotelinjat ovat kaivinkoneen kauhat ja pikaliittimet, trukkipiikit, nostopuomit ja nostokorit, kourat ja kahmarit sekä lumityölaitteet ja harjalaitteet. Lisälaitteet myydään pääasiassa omalla LATEN –tuotemerkillä.

Markkina-alueena yrityksellä on koko Suomi sekä pienimuotoista vientiä Pohjoismaihin, Baltiaan ja manner Eurooppaan. Pääkohderyhmänä ovat maanrakentajat, maatalousyrittäjät, rakennusliikkeet sekä pienteollisuus yritykset.

T:mi Laten Moposta se alkoi

Latenkoneen perustana on Lassen 14-vuotiaana kotipaikkakunnallaan Soinissa perustama T:mi Laten Mopo. Toiminimellä ostettiin harrastusmielessä epäkuntoisia ja edullisia mopoja joita kunnostettiin ja entisöitiin myyntiä varten. Alussa toimittiin pääasiassa mopojen kanssa, mutta pian korjaustaitojen ja yrityksen kassan karttuessa mukaan tulivat myös motocrosspyörät, kevytmoottoripyörät ja pienkoneet.

Uutisnuotta 94juttu
Uutisnuotta 1994

T:mi Laten Mopo kasvoi ja kehittyi pienin askelin nuoren yrittäjän mukana. Varsinainen työkoneiden korjaus- ja myyntitoiminta sai alkunsa vuonna 2004 itse maahantuodusta Caterpillar TH62 kurottajasta. Ensimmäinen ulkomaanostos ei osoittautunut varsinaiseksi löydöksi ja kurottajaa kunnostettiinkin opiskelujen yhteydessä yli vuoden ajan ennen kuin se saatiin työkuntoon. Onnekkaiden vaihtokauppojen jälkeen kurottaja onnistuttiin lopulta myymään ja silloin syttyi lopullinen palo koneiden huoltoon ja myyntiin.

2004

2016

Vuoden 2004 ensimmäinen ulkomaanostos tuli takaisin Latenkone Oy:lle 2016 ja lähti pian taas uudelle omistajalle.

Vuonna 2008 valmistuivat ensimmäiset omat toimitilat Töysän Tuuriin. 70 m2 korjaamotila rakennettiin oman kodin yhteyteen makuuhuoneen palvellessa toimistona. Yritystoiminnan muuttuessa päätoimiseksi ja toiminnan laajentuessa T:mi Laten Mopon rinnalle perustettiin Latenkone Oy alkuvuodesta 2009.

logo 1998

1998

logo 2009

2009

logo 2015

2015

logo 2018

2018

Logot T:mi Laten Moposta vuoden 2018 Latenkone Oy:n logoon.

Seuraavana vuonna Latenkone Oy:lle palkattiin ensimmäinen vakituinen korjaamotyöntekijä. Kesällä 2011 toiminnan edelleen kasvaessa ja toisen työntekijän tullessa kesätöihin tehtiin päätös uuden suuremman korjaamohallin rakentamisesta.

Onnekkaasti tontti löytyi Tuurista hyvältä liikepaikalta päätien varresta jolloin oli luontevaa sijoittaa myös myyntipaikka ja toimistotilat korjaamon kanssa samaan yhteyteen. Maa- ja pohjatöitä uudella tontilla tehtiin kesällä ja varsinainen rakentaminen pääsi vauhtiin syksyllä 2011.
Investointi oli yritykselle merkittävä ja loppusumman kasvoi lopulta yli puoleen silloisesta liikevaihdosta.  Syksyllä 2012 korjaamohalli ja toimisto olivat asfalttipihaa myöden valmiina.

Kun varsinainen leipätyö pääsi vauhtiin, henkilökuntaa palkattiin lisää ja liikevaihto vakiintui reiluun miljoonaan euroon. 2013 yrityksen kotisivuja kehitettiin voimakkaasti ja uusia tuotteita lisättiin määrätietoisesti. Vakituisia työntekijöitä oli kuusi, kesäaikaan rikottiin 10 työtekijän raja ensimmäisen kerran.

Viime vuodet ovat olleet kiivaan kasvun aikaa sekä myynnin että myyntivaraston suhteen. Perusteellinen yrityksen kehitystyö, tuotevalikoiman kasvattaminen, ja ennen kaikkea asiakkaista, palveluista ja henkilökunnasta huolehtiminen siivittivät kasvua niin, että liikevaihto on viidessä vuodessa yli nelinkertaistunut 5,0 miljoonaan euroon (2017).

Vuosi 2018 on ollut merkittävä Latenkone Oy:n toiminnassa monella tapaa. Tänä vuonna vietetään yrityksen 20-vuotis juhlavuotta. Vaikka juhlavuotta ei sinänsä työn touhussa juuri huomaa, muistuttaa siitä ainakin lakupaketin kyljessä oleva juhlavuoden logo.

Liekö sattumaa mutta 20-vuotis juhlavuoden myötä myös Latenkone Oy:n työntekijämäärä ylitti tänä vuonna 20 työntekijän rajan. Henkilökunnan määrän kasvaessa vuosien mittaan yrittäjä itse on ymmärtänyt sen, että kaikkea ei tarvitse itse tehdä.

Kasvavan toiminnan myötä tilat alkavat käydä ahtaaksi ja laajennustarpeeseen vastataan rakentamalla tulevan kesän aikana merkittävästi lisää toimitiloja. Lisää tilaa tulee puolet entiseen nähden. Kotisivut ovat yksi Latenkone Oy:n toiminnan perusta.  Uutta yritysilmettä ja kotisivustoa on hiottu pitkään ja ne julkaistiin toukokuulla 2018.

Vaikka nykyisessä laajuudessaan ja kasvavan tuotevalikoiman kanssa on joskus vaikea perustella ”Konekauppaa puoli tosissaan” –slogania, liiketoimintaa jatketaan edelleen pieni pilke silmäkulmassa kuten aiemmin Laten Mopon aikoihin!

- 5.2018 Lasse Saarenpää