Yritys

Latenkone Oy tarjoaa Suomen suurimman valikoiman kauhoja ja lisälaitteita suoraan yhtiön omasta varastosta. Valikoima kattaa yli 2000 tuotenimikettä, joita pidetään Pohjanmaalaisittain myös reilusti varastossa. Latenkoneen pihassa Tuurissa on yli 3000 kauhaa ja lisälaitetta nähtävänä ja koettavana. Valikoimaamme kuuluu myös kauhojen ja lisälaitteiden varaosat kuten sovitteet, kynnet ja harjakiekot, jolloin Tuurin varasto nousee yli 10000. Valikoima, josta jokainen konemies löytää varmasti omansa!

Avainasiakkaita ovat maanrakentajat, maatalous- ja koneyrittäjät, rakennusliikkeet sekä pienteollisuusyritykset. Heille Latenkoneen Suomen suurin lisälaitevalikoima takaa nopeat ja luotettavat toimitukset, useimmiten suoraan työmaalle. 

Lisälaitemyynnin päätuotelinjoja ovat kaivinkoneen ja pyöräkuormaajan kauhat ja pikaliittimet, trukkipiikit, nostopuomit ja nostokorit, kourat ja kahmarit sekä lumityölaitteet ja harjalaitteet.
Latenkone suunnittelee ja valmistuttaa lisälaitteet yhdessä yli kahdenkymmenen kotimaisen ja viiden ulkomaisen sopimusvalmistajan kanssa.

Yhtiön toinen merkittävä tukijalka on käytettyjen maanrakennus- ja nostokoneiden myynti. Asiantunteva huoltohenkilöstömme kunnostaa ja huoltaa maahantuodut koneet perusteellisen kuntotarkastuksen jälkeen. Huollon päätoiminnot ovat kuntotarkastus, puutteiden ja epäkohtien korjaus, maalaus ja yleinen siistiminen, määräaikaishuolto sekä lisävarustelu asiakkaan tarpeen mukaan. Meille on kunnia-asia luovuttaa asiakkaalle siisti, huollettu ja toimintavarma työkone, oli se sitten kurottaja, henkilönostin, kaivinkone tai pyöräkuormaaja.

Markkina-alueena yrityksellä on koko Suomi, joten pääosa myynnistä tehdään puhelimessa ja tuotteet toimitetaan edullisella rahtisopimuksella. Yrityksellä on myös pienimuotoista vientiä Pohjoismaihin, Baltiaan ja manner-Eurooppaan.

Historiaa

T:mi Laten Moposta se alkoi

Latenkoneen perustana on Lasse Saarenpään 14-vuotiaana kotipaikkakunnallaan Soinissa perustama T:mi Laten Mopo. Toiminimellä ostettiin harrastusmielessä edullisia mopoja, joita kunnostettiin ja ehostettiin myyntiä varten. Alussa toimittiin pääasiassa mopojen kanssa, mutta pian korjaustaitojen ja yrityksen kassan karttuessa mukaan tulivat myös motocrosspyörät, kevytmoottoripyörät ja pienkoneet.

T:mi Laten Mopo kasvoi ja kehittyi pienin askelin nuoren yrittäjän mukana. Varsinainen työkoneiden korjaus- ja myyntitoiminta sai alkunsa vuonna 2004 itse maahantuodusta Caterpillar TH62 kurottajasta. Ensimmäinen ulkomaanostos ei osoittautunut varsinaiseksi löydöksi ja kurottajaa kunnostettiinkin opiskelujen yhteydessä yli vuoden ajan ennen kuin se saatiin työkuntoon. Onnekkaiden vaihtokauppojen jälkeen kurottaja onnistuttiin lopulta myymään ja silloin syttyi lopullinen palo koneiden huoltoon ja myyntiin.

2004
2016

Vuoden 2004 ensimmäinen ulkomaanostos tuli takaisin Latenkone Oy:lle 2016 ja lähti pian taas uudelle omistajalle.

Vuonna 2008 valmistuivat ensimmäiset omat toimitilat Töysän Tuuriin. 70 m2 korjaamotila rakennettiin oman kodin yhteyteen makuuhuoneen palvellessa toimistona. Yritystoiminnan muuttuessa päätoimiseksi ja toiminnan laajentuessa T:mi Laten Mopon rinnalle perustettiin Latenkone Oy alkuvuodesta 2009.

Logot T:mi Laten Moposta vuoden 2018 Latenkone Oy:n logoon.

1998
2009
2015
2018

Logot T:mi Laten Moposta vuoden 2018 Latenkone Oy:n logoon.

Seuraavana vuonna Latenkone Oy:lle palkattiin ensimmäinen vakituinen korjaamotyöntekijä. Kesällä 2011 toiminnan edelleen kasvaessa ja toisen työntekijän tullessa kesätöihin tehtiin päätös uuden suuremman korjaamohallin rakentamisesta.

Onnekkaasti tontti löytyi Tuurista hyvältä liikepaikalta päätien varresta jolloin oli luontevaa sijoittaa myös myyntipaikka ja toimistotilat korjaamon kanssa samaan yhteyteen. Maa- ja pohjatöitä uudella tontilla tehtiin kesällä ja varsinainen rakentaminen pääsi vauhtiin syksyllä 2011.
Investointi oli yritykselle merkittävä ja loppusumman kasvoi lopulta yli puoleen silloisesta liikevaihdosta. Syksyllä 2012 korjaamohalli ja toimisto olivat asfalttipihaa myöten valmiina.

Kun varsinainen leipätyö pääsi vauhtiin, henkilökuntaa palkattiin lisää ja liikevaihto vakiintui reiluun miljoonaan euroon. 2013 yrityksen kotisivuja kehitettiin voimakkaasti ja uusia tuotteita lisättiin määrätietoisesti. Vakituisia työntekijöitä oli kuusi, kesäaikaan rikottiin 10 työtekijän raja ensimmäisen kerran.

Vuodet 2012-2017 olivat kiivaan kasvun aikaa sekä myynnin että tuotevalikoiman suhteen. Yrityksen perusteellinen kehitystyö, tuotevalikoiman kasvattaminen, ja ennen kaikkea asiakkaista, palveluista ja henkilökunnasta huolehtiminen siivittivät kasvua niin, että liikevaihto yli nelinkertaistui viidessä vuodessa 5,0 miljoonaan euroon (2017).

Vuosi 2018 oli merkittävä Latenkone Oy:n toiminnassa monella tapaa. Yritys vietti 20-vuotis juhlavuotta ja vaikka juhlavuotta ei sinänsä työn touhussa juuri huomannut, muistutti siitä ainakin asiakkaille jaettavien lakupakettien kyljessä oleva juhlavuoden logo.

Latenkone 20-vuotis juhlalogo

Liekö sattumaa mutta 20-vuotis juhlavuoden myötä myös Latenkone Oy:n työntekijämäärä ylitti samana vuonna 20 työntekijän rajan. Henkilökunnan määrän kasvaessa vuosien mittaan yrittäjä itse on ymmärtänyt sen, että kaikkea ei tarvitse itse tehdä.

Vuoden 2018 loppupuolella alkoi sitten tapahtua enemmänkin. Suomen Yrittäjät valitsivat Lasse Saarenpään Vuoden nuori yrittäjä –kilpailun voittajaksi, yli 20 maakunnallisen voittajan ja noin 200 muun kilpailuun ilmoitetun yrittäjän joukosta.
Valinta Vuoden nuoreksi yrittäjäksi huomioitiin myös valtakunnan huipulla kun marraskuussa postinkantaja toimitti kutsun tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Linnaan 6.12.2018.

Kotisivut ovat olleet aina Latenkone Oy:n toiminnan vahva perusta. Uutta yritysilmettä ja kotisivustoa hiottiin pitkään ja ne julkaistiin toukokuulla 2018.
Kasvavan toiminnan myötä tilat alkavat käydä ahtaaksi ja laajennustarpeeseen vastattiin rakentamalla pikkuhiljaa omana työnä vuosien 2018-2020 aikana merkittävästi lisää hallitilaa. Toimitilat yli kaksinkertaistuivat kun viimeinenkin laajennus valmistui 2020 loppuvuodesta.

Vaikka nykyisessä laajuudessaan ja kasvavan tuotevalikoiman kanssa on joskus vaikea perustella ”Konekauppaa puoli tosissaan” –slogania, liiketoimintaa jatketaan edelleen pieni pilke silmäkulmassa kuten aiemmin Laten Mopon aikoihin!

– 26.9.2020 Lasse Saarenpää